CIM Penedès: Modus operandi

Qui dies passa, CIMs crea. CIMALSA, una empresa pública de la Generalitat de Catalunya, encarregada de la promoció de centrals i infraestructures per a la mobilitat i les activitats logístiques, getiona actualment 6 Centals Integrals de Mercaderies a Catalunya. Dues d’elles en ple rendiment des de fa anys: CIM Vallès (44,2 ha) i CIM Lleida (42 ha) i altres 4 en fase de construcció: CIM la Selva (22,5 ha), CIM el Camp (42 ha) i els LOGIS Empordà (73 ha) i Bages (8,7 ha): en total 232,4 ha. Dues noves aberracions es malgesten des de fa uns 4 anys, els LOGIS anomenats Penedès i Ebre. La proposta del CIM Penedès, situat entre Banyeres, l’Arboç i Sant Jaume, ocupa 186 ha; és a dir, un 80% del total construit fins ara.

Què puc fer per construir un CIM? La Generatiltat t’ho posa fàcil:

  • Primer, has de crear una empresa gestora d’aquest tipus d’obres, vinculada a la Generalitat i nomenar-ne president a una persona de confiança
  • Segon, has de buscar una zona adecuada: Prop d’un gran corredor de comunicacions (autopistes, ferrocaril, propera als ports) i, a poder ser, una plana d’ús rural. El primer t’ajudarà a optmitzar el cost logític. El segon no és imprecisdible, però posats a escollir entre una zona ja industrial, forestal o agrícola, aquesta última és la opció més barata en termes econòmics i electorals.

De propostes a fets:

  • Un cop escollit el lloc, cal moure els fils polítics amb els representats locals, però de manera informal! No facis mai una proposta pública! Primer, tanteja als alcaldes de la zona i mesura el nivell d’oposició. De pas, t’anirà bé si comences a practicar l’art de prometre-no-fa-pobre i anomena dades que semblin rellevants: milers de llocs de treball, progrés pels comerços locals, etc.
  • Mentre duren els contactes informals has de començar a comprar terrenys. Fes-ho sigilosament! És la millor manera de prevenir una sobtada inflació local. Com ho has de fer? CIMALSA contractarà a varis intermediaris que negociaràn individualment; després aquests vendran els terrenys a CIMALSA a canvi d’una plusvàlua prèviament pactada.

Els intermediaris han de contactar als propietaris de les finques. Els poden oferir una meitat més del que val el terreny agrícola. Les seves víctimes preferides són jubilats que encara treballen la terra i sense continuïtat a pagès. Si els propietaris ofereixen resistència, s’han d’emprar tot tipus de mentides: “Pensi que és un molt bon preu”, “les terres donen molt poc, una oportunitat així no passa cada dia”, “si no ven vosté al final li expropiaran, aquest polígon el faran segur”. I si algú pregunta massa: “I què hi volen fer aquí?”, no han de mencionar mai la paraula “CIM” (provocaria alarma social); cal utilitzar l’evasiva: “no ho sabem, ens imaginem que un polígon industrial”. Dels polígons industrials se’n té millor opinió: pagen molt bé el m² i es creen molts llocs de treball.

  • Un cop els intermediaris hàgin adquirit un 60% dels terrenys, la Generalitat fa la resta: declararà la zona d’ús public i d’interés social. És a dir: cap dels propietaris que manquen podrà negar-se a vendre. A més, el preu estarà fixat al que s’hagi pagat anteriorment.
  • Després la Generalitat ha de fer públic el projecte. La comunicació a de ser eficaç i, per tant, fes-la al mes d’Agost, quan els ciutadants estan de vacances.
  • Tot això fes-ho abans d’urbanitzar el terreny. No oblidis que urbanitzar és sinòmin de revaloritzar.
  • Un cop revaloritzat, la promotora CIMALSA adjudica la construcció i explotació del CIM a una multinacional, per exemple Coperfil Group.

NO FEM EL CIMManifestació l'Arboç

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Penedes, Social and Politics. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s