CIM Penedès: Desastre ecològic i social

Fa uns quatre anys que es malgesta la creació d’un Centre Integral de Mercaderies al Penedès (LOGIS Penedès). La proposta es va presentar públicament divendres (ho podeu llegir aquí). La Generalitat es proposa destruir 186 hectàrees (ha) de vinya, bosc i conreus entre els pobles de Banyeres, L’Arboç i Sant Jaume. Sens dubte un impacte ecològic: no només per la urbanització de terreny agrícola, sino també per l’impacte acústic i d’emisions que produiran els 2.189 camions, 753 furgonetes i 3.367 turismes al dia que preveu el mateix projecte.

Avui, acostumats a sentir com es cremen milers d’ha de bosc; 186 ha no semblen gaire cosa. Perqué us feu una idea millor, sàpigueu que 186 ha, equivalen aproximadament a 266 camps de futbol com el del Barça. 186 ha de vinya, posem de xarel.lo, produeixen 6.000 tones de raïm.

Si l’impacte ecològic no és prou important, molt pitjor és l’impacte social que s’evidencia: disminució de la qualitat de vida local, creixement desmesurat d’inmigració i, com a conseqüència el desbordament dels Ajuntaments i administracions locals per garantir els serveis socials: salut (els dos hospitals comarcals ja estan desbordats actualment), educació, manca de feines qualificades (escasses al Penedès), vivendes assequible als sous comarcals,…

De la butxaca, segons el Sr. Manel Nadal (secretari de moviliat de la Generalitat i, germà del Sr. Joaquim Nadal), no ens hem de preocupar, perqué promet 3.300 llocs de treball. Però com diuen els vells d’aquí: “prometre no fa pobre” i, com a bon polític mediocre no ha alcarit mai quins i quants tipus de feina hi haurà.

Tot i el desgavell, hi ha qui, com el Sr. Avelino Menéndez, alcalde de Banyeres, defensen l’obra faraònica argumentat que portarà progrés a la comarca. Les seves opinions, com les de la Generalitat, no tindrien més trascendència si no fos que són perverses doblement: Primer, responen a interesos polítics-de-poder, no pas socials. I segon, la gent d’aquesta mena utilitzen retòrica bullshit amb la perversa intenció de confondre l’audiència: Progrés? Bullshit! Què entenen per progrés? O millor dit, que volen que entenguem amb “progrés”? Progrés econòmic? diners? La pregunta llavors seria quant progrés? Per a qui? Fins quan? Progrés econòmic per les grans empresses logístiques i multinacionals.

Si busqueu progrés al diccionari, trobareu una definició força més digna de ser utilitzada per un polític: “moviment de desenvolupament i perfeccionament de la civilització i de les institucions socials i polítiques“. Progrés social, és aquest el que ens hauria d’ocupar.

Deixant de banda els interessos econòmics: els d’un Ajuntament per tal d’eixugar el deute acumulat durant anys, les expectatives de creixement dels comerços locals a la vista de l’allau? d’inmigració, els dels pagesos propietaris i masovers que veuen l’oportunitat de deixar la terra que els esclavitza per un grapat d’euros o els interessos de la Generalitat per retornar els favors a les grans empresses que els financen les campanyes. Deixant aquests interesos no-socials a banda, algú creu, sincerament, que un CIM ens aportará millor qualitat de vida? incrementarà les feines qualificades? millorarà l’atenció sanitària? la seguretat? l’entorn?

Jo no.

Ara bé, els interessos econòmics no els podem ignorar, ni tampoc que engreixaran només a una escassa minoria. És evident que qui en tingui (d’interessos) lluitarà desonestament per defensar-los. Però recordeu que són una minoria social.

Què pensem fer la resta? Creure en bullshit-espectatives? Cel.lebrar les victòries del nostre equip com si fosin victòries socials? Distreure’s enlloc de pensar? Passar? Intentarem progressar socialment? O deixarem un cop més que la minoria modeli el nostre entorn, la societat?

Com ho podem aturar? Amb la situació acutual és francament difícil: molts terrenys ja han estat venuts (interessos d’una pagesia agonitzant), l’Ajuntament de Banyeres i la Generalitat ho promouen entusiastament. D’aquí poc la Generalitat començara l’expropiació dels terrenys que que no van poder comprar, al.legant “interès social”, quina trista ironia.

No tot està perdut, ens queda la majoria social. Lluitem!.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Penedes, Social and Politics. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

7 respostes a CIM Penedès: Desastre ecològic i social

 1. joar ha dit:

  “2.189 camions, 753 furgonetes i 3.367 turismes al dia que preveu el mateix projecte”: Una estimació clarament a la baixa, si ho comparem amb el CIM Vallès, de només 40 ha, amb un trànsit mitjà de 7000 vehicles al dia (Font: CIMALSA, memòria 2004.)

 2. Arbocenca ha dit:

  Molt bon post!
  Volen canviar-nos 186 ha de paisatge per un paquet de ciment, fum, soroll i feines de “carretillero”. I ens ho volen vendre com a PROGRES.
  Vinga, va, NO ENS FEU RIURE!

  Progres seria tenir mes d’un tren de rodalies cada hora. Progres seria que ens haguessin fet aqui el Centre d’Estudis Biomedics, o algun tipus d’industria que oferis feines de qualitat, apart de fer de peons.

  I els botiguers del poble, ja poden anar esperant asseguts. El model de consum associat amb el CIM es de mega-centres comercials, hard-discounts i fauna d’aquesta mena. El petit botiguer l’esborraran del mapa en 2 dies.

 3. Anònim ha dit:

  lo que es indignan es que, l`alcaldia actual que fa teatre darrera de les pancartes contra el Cim. Estiguin aproban un pla urbanistic de un increment de població bestial (12000 habitans) en plenes festes nadalenques i abans que sels acabi el mandat i el any, per poguer arraplagar el maxim de euros dels promotors i especuladors

 4. Està dat i beneit el CIM ha dit:

  No us canseu cridant, no us servirà de res perque el CIM Penedès o LOGIS Penedès està dat i beneit. Així que si seguiu cridant us quedareu sense veu, us prendran per bojos i fareu el ridicul. Millor seria guardar aquestos esforços per treballar als nous llocs de treball que de ben segur portarà el LOGIS.
  Heu perdut, salveu els mobles i us entesteu en lluitar inutilment per causes perdudes

 5. Està dat i beneit el CIM ha dit:

  Volia dir “no us entesteu”

 6. Antonio Jiménez ha dit:

  Hay 12 ayuntamientos en contra, los 2 consell comarcals del Pdès., 82 asociaciones, institutos, grupos y más de 5000 firmas recogidas.
  http://no.fem.el.cim.googlepages.com/home332

  Los dos Consells Comarcals en contra (Alt Pdès. i Baix Pdès.).

  Los ayuntamientos de las tres poblaciones afectadas están en contra. Las 12 poblaciones en contra independientemente de los partidos que estan en el poder:
  – Banyeres (ICV+CIU)
  – L Arboç (ERC+CIU)
  – Sant Jaume (ERC+PSC)
  – Vilafranca del Pdès. (36.000 hab),
  – Vilanova (62.000 hab)
  – El Vendrell (31.000 hab)
  – Bellvei del Pdès.
  – Llorenç del Pdès.
  – La Bisbal del Pdès.
  – La Granada
  – Torrelavit
  – Olesa de Bonesvalls

  Este proyecto se empezó a espaldas de la sociedad y ocultando la información a la sociedad civil.
  Cuando los ciudadanos han sabido de la existencia del proyecto del Macropolígono (el más grande de Catalunya) … la gente ha salido a la calle en cinco manifestaciones y con cortes de carretera.

  Pedimos ahora y aqui:
  “La Retirada Total y Definitiva del proyecto”

 7. Pere R. ha dit:

  Solicito a la administración la implatanción urgente del Logis Penedés, implantación con la que se reactivará una ecomomía como la del Baix Penedés, economía obsoleta y imposible de sostener con la más que realentizada contrucción que deriva a su vez en el sector servicios afectando calaramente al consumo. Y respecto a los opositores y defensores del medio rural, les pregunto, ¿ se le puede ofrecer ingresos a la población actual del Baix Penedés ?, ¿ vamos a vivir de las vinya? Comentais que la mano de obra que aportará el Logis es poco cualificada y yo me pregunto, ¿ no creeis que la mano de obra rural es menos cualificada y en la mayoria de los casos de personas africanas sin contrato ni seguridad social? Por último pedir a los que se oponen un poco de respeto para los que apostamos por una economía sostenible que dista mucho de las cuatro vinyas actuales.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s